Hvor stor er din troværdighed?

Troværdighed er vigtigt på alle niveauer i en virksomhed, og en afgørende forudsætning for at skabe gode resultater

Topledelsens troværdighed er afgørende for, om medarbejderne er stolte af og glade for at fortælle om deres arbejdsplads. Jo bedre historier medarbejderne fortæller, jo bedre bliver virksomhedens image og dermed også virksomhedens evne til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere. Mellemledernes troværdighed er med til at skabe klarhed, tryghed og retning, og dermed bedre præstation, blandt de medarbejdere, de har i deres team. Derudover er en høj grad af troværdighed blandt alle medarbejdere med til at øge den generelle trivsel og arbejdsglæde – og dermed også virksomhedens resultater.

Hvordan står det til med din troværdighed? Test dig selv med følgende 5 trin.

Test din troværdighed

Trin 1: Gør hvad ud siger
En helt afgørende forudsætning for at være troværdig er at sætte handling bag dine ord. Der skal altså være en klar overensstemmelse mellem det, du melder ud til andre og så det, du rent faktisk gør. Hver eneste gang du gør noget andet, end det, du har sagt, du vil gøre, svækker du din troværdighed.

Trin 2: Men hvad du siger
Sørg for at der er overensstemmelse mellem dine tanker og dine ord. I det øjeblik, du mener noget andet, end du siger, risikerer du at svække din troværdighed, fordi du sender to modsatrettede signaler ud. Det sagte ord fylder kun 7% af vores samlede kommunikation, så hvis du i virkeligheden mener noget helt andet end det, du får sagt, vil det kunne ses i dit kropssprog, din mimik og hele din fremtoning. Modtageren af dit budskab bliver derfor forvirret og i tvivl om, han nu også kan stole helt på dig.

Trin 3: Vær tro mod virksomhedens strategi og værdier
Uanset om du har ledelsesansvar eller ej, skal du være loyal overfor de værdier og den strategi, der gør sig gældende på din arbejdsplads. Som leder har du et særligt ansvar for at gøre dette, fordi din signalværdi er ekstra stor. Hvis eksempelvis en mellemleder udviser illoyal adfærd over for topledelsens handlinger og beslutninger, vil det med det samme skabe forvirring og utryghed i mellemlederens team. Og det skader både mellemlederens egen og topledelsens troværdighed. Derudover vil forvirringen og utrygheden hurtigt påvirke arbejdsglæden og skabe faldende effektivitet og produktivitet.

Trin 4: Kend dine egne værdier
For at være tro mod virksomhedens strategi og værdier er det vigtigt, at de harmonerer med dine egne personlige værdier, og det er derfor vigtigt, at du er bevidst om disse. Hvis virksomhedens værdisæt ikke er foreneligt med dit eget – eller måske pludselig eller gradvist ændrer sig, så du ikke længere kan stå inde for det – er den bedste og mest troværdige løsning at finde en anden arbejdsplads. På den måde sikrer du, at du er tro over for dig selv, hvilket er en afgørende forudsætning for at kunne agere 100% troværdigt.

Trin 5:  Tal fra hjertet
Når du taler fra hjertet, lader du dine ord og handlinger styre af dine egne værdier – det som er rigtig for dig. Du står fast, også når vinden blæser i en anden retning, og du mærker modgang. Hvis du er leder, vil du næsten uundgåeligt komme ud i stormvejr, hvor modstand og modvilje nemt kunne friste til at ændre kurs. Her gælder det om at stå fast og agere ud fra det, du tror på, og den kurs, som virksomheden har lagt. Netop derfor er det så vigtigt, at der er overensstemmelse mellem dit eget værdisæt og virksomhedens værdisæt.

NB: At tale og agere fra hjertet betyder ikke, at du lukker af for andres idéer og holdninger, og aldrig ændrer en beslutning. Som udgangspunkt forholder du dig åben, lyttende og med fokus på, om nye eller ændrede tiltag kunne føre til endnu bedre løsninger. Men hvis ændringer kræver, du må gå på kompromis med enten dine egne eller virksomhedens værdier, er det et signal om at holde fast i den oprindelige kurs.

Udgivet i Ledelse, Lederudvikling Mærker: , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.