Når omgivelserne ikke forstår

tristpar - når dine omgivelser ikke forstår din stress - Lisbeth Fruensgaard, stresscoach VejleHvis du er – eller har været – stressramt, oplever du måske, at du ikke møder den forståelse, du kunne ønske, fra dine omgivelser.

Måske er det din partner, der står som et stort spørgsmålstegn med stor undren – og måske endda irritation – over, at du ikke er og ikke gør, som du plejer. Måske er det din chef eller dine kolleger, der bliver ved med at forstyrre dig, stille spørgsmål og give dig nye opgaver, trods det at du har meldt ud om din stress.

Det kan være en rigtig svær situation at stå i, netop fordi støtten fra omgivelserne er en vigtig brik i at komme tilbage til den gode stressfri hverdag.

Når du ikke møder den forståelse, du godt kunne ønske, så husk, at det sjældent drejer sig om ond vilje hos dine omgivelser. Derimod handler det om manglende viden om stress og manglende kompetence i forhold til, hvordan stress håndteres.

Som stressramt kan du ikke gøre så meget ved den del. Det er i sidste ende dine omgivelsers eget ansvar at tilegne sig viden om stress og kompetencer i forhold til at håndtere stress – uanset om det er din partner, din chef, dine kolleger eller dine venner.

Dog er der nogle ting, du kan være opmærksom på og nedenstående 3 tips kan måske hjælpe dig med at gøre situationen lidt nemmere.

3 tips til stressramte, der oplever, at omgivelserne ikke forstår

Tip 1. Vær tydelig om dine behov
Det er rigtig vigtigt. at du melder klart ud om, hvad du har brug for – og hvad du ikke har brug for. Det er nemt at falde i “de-burde-da-kunne-se-fælden”. Men selv om du måske synes, at du sender tydelige signaler om, at du er træt, ikke kan rumme mere, ikke vil forstyrres, etc. er det ikke sikkert, at dine omgivelser fanger dine signaler.

Måske er de selv travlt optaget af andre ting, måske opfatter de verden helt anderledes end dig (det kan du være sikker på, at de gør i hvert fald i nogen grad, da vi alle har vores egen model af verden) eller måske er de bare ikke gode til at aflæse signaler.

Vær derfor meget tydelig om, hvad du kan, og hvad du ikke kan lige nu. Sig det højt – skriv det evt. ned i en mail – eller hvis det handler om din partner – i en lille note, som du giver til ham/hende. Og prøv så – så godt du kan – at slippe forventningerne om at, “de da burde kunne se”. Måske kan de – men det kan lige så vel være, at de ikke kan.

Tip 2: Stå ved dine behov
Når du har meldt ud om dine behov og det, du er i stand til at byde ind med lige nu, er det super vigtigt, at du står ved det. Hvis du f.eks. har meldt ud, at du pga af stressen lige nu kun kan arbejde 4 timer hver eller hver anden dag, er det vigtigt, at du ikke bliver på arbejdspladsen i 5, 6 eller 7 timer.

På den måde kan du nemt skabe forvirring, fordi du sender et signal om, at du godt kan arbejde mere end de 4 timer. Og hvis du har en chef, der ikke er skarp på stresshåndtering, risikerer du, at han eller hun tænker: “Nå, jamen så kan vi jo godt sætte arbejdstiden op”, eller “Hvor slemt kan det være – hun kan jo sagtens klare flere timer”.

Problemet er, at du næste dag måske ikke har den samme energi. Måske har du ligefrem MINDRE energi, fordi du brugte dig selv, mere end du skulle, dagen før. Hold derfor fast i det, du har besluttet dig for eller er blevet rådgivet til. Både for din egen skyld og for at undgå forvirring hos dine omgivelser.

(Nb: en god tommelfingerregel er i øvrigt altid at gå hjem MED energi. Du skal jo også bruge energi derhjemme, og hvis du lader energikontoen komme fuldstændig i nul på arbejdspladsen, kommer du til at mangle energi resten af dagen, og du bremser processen med at blive fri for stress).

På hjemmefronten kan grænserne være lidt mere flydende, og I kan måske aftale, at du melder ud om din energi fra dag til dag. Tag en åben snak om, at der vil være dage, hvor du godt kan byde ind, og dage hvor du ikke kan. Sådan er det lige nu. Det varer ikke evigt – og jo mere din partner imødekommer dig her, jo hurtigere vil du få det bedre.

Tip 3: Få en professionel på banen
Det vil ofte være langt nemmere at overlade det til en professionel stressekspert at sætte omgivelserne ind i, hvordan de bedst håndterer situationen. Så hvis du på nogen måde har mulighed for det, så husk at benytte dig af det.

Det kan være, at du i forbindelse med din stress selv har opsøgt hjælp eller fået bevilliget hjælp fra din arbejdsplads til en psykolog eller en stresscoach. Hvis du allerede har sådan en kontakt, kan du sagtens bede den professionelle om at tage en snak med din chef eller din partner, hvor de får input til både at forstå men især til at håndtere situationen.

Det er ikke sikkert, at de nogensinde får den fulde forståelse for din situation. Hvis man ikke selv har prøvet noget lignende, kan det være utrolig svært at sætte sig ind i det, der foregår hos en stressramt. Men vi behøver heldigvis ikke at forstå for at vise forståelse. 

Hvis du ikke har kontakt til en stresscoach, psykolog eller lignende, kan du evt. gå til den HR ansvarlige på din arbejdsplads og hente hjælp der. Det kan også være, at du har kolleger, der har tidligere har været stressramte, men som nu har det godt igen. De kan være gode sparringspartnere både for dig, men også for din chef og dine øvrige kolleger.

I forhold til at øge forståelsen hos din partner kan bogen “Tag dig nu sammen, skat” måske være en god hjælp. (læs mere om bogen her)

Udgivet i Kuren mod Stress, Ledelse, Medarbejdertilfredshed, Relationer, Stress, Stresshåndtering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.