Derfor er det så svært at ændre vaner

Sindet, underbevidstheden, Lisbeth FruensgaardVores to sind

Vores sind kan overordnet deles op i: Det bevidste sind og det underbevidste sind

Det bevidste sind

Det er i det bevidste sind vores ønsker, drømme og længsler opstår. Der er også her vores personlige identitet befinder sig og identificerer os som individer med særlige kendetegn.

Det er det bevidste sind, vi bruger, når vi vil skabe positive forandringer for os selv. Det kunne f.eks. være nye positive tankestrømme, en beslutning om en hverdag med mere motion, en beslutning om at arbejde mindre og være mere sammen med familien, eller et ønske om et mere kærligt parforhold.

Det bevidste sind kan også flytte sig frem og tilbage i tiden og løsrive os fra nuet. For eksempel er det det bevidste sind, vi bruger, når vi falder hen i dagdrømme, eller tilbage i gamle erindringer.

Til gengæld opholder det bevidste sind sig sjældent i i nuet, netop fordi det er så travlt beskæftiget med oplevelser eller begivenheder, der skal ske eller som måske sker, eller med oplevelser og begivenheder, som allerede er sket, men som nu vækkes til live igen ved hjælp af det bevidste sinds´rejse tilbage i tiden.

Resultater fra neurologisk forskning viser, at vi mennesker i gennemsnit kun bruger vores bevidste sind til at kontrollere tanker og handlinger i 5 % af tiden.

Det betyder, at vores tanker og handlinger i de resterende 95% af tiden styres og kontrolleres af vores forprogrammerede underbevidste sind.

Dette forklarer hvorfor det er så svært at indføre nye vaner, og hvorfor vi igen og igen oplever resultater i vores liv, der er det direkte modsatte af, hvad vi ønsker.

Det underbevidste sind

Det er det underbevidste sind, der kaster os ud i gang på gang at gøre det modsatte af, hvad vi lige har besluttet os for. Blive på sofaen fremfor at løbe en tur, vælge kaffen frem for vand, skælde ud og reagere negativt fremfor at trække vejret roligt og fattet.

Underbevidstheden er forbundet med nerveaktiviteten i en langt større del af hjernen (ca. 90 %) end det bevidste sind, og det har en langt større indflydelse på vores adfærd, end det bevidste sind har.

Grundet den store magt underbevidstheden har over os, kan den meget nemt spænde ben for selv vores allerbedste intentioner.

For underbevidstheden forholder sig kun til nuet og tager ikke hensyn til, hvorvidt en reaktion er hensigtsmæssig eller ej. Den handler bare som den er programmeret til fra fortiden.

Det meste af programmeringen af vores underbevidste sind foregår før vores 7. leveår og en stor del af vores personlighed skabes allerede før, vi fødes. Det bevidste sind har derfor ingen anelse om, hvad der ligger gemt i det underbevidste sind.

Lær dit underbevidste sind at kende

Så hvordan kan vi så få indblik i det underbevidste sind?

Det er der faktisk en ret enkelt vej til. For eftersom 95% af vores adfærd er kontrolleret af den underbevidste automatpilot, er vores liv stort set en fysisk udskrift af den adfærd, der ligger ind-programmeret i underbevidstheden.

Hvis der er noget, der føles hårdt, eller som noget du skal kæmpe for igen og igen, er det sandsynligvis fordi programmeringen i din underbevidsthed ikke understøtter det, du ønsker.

Kan man omprogrammere underbevidstheden?

Ja, det kan faktisk godt lade sig gøre at ændre nogle af de uhensigtsmæssige programmer i vores underbevidsthed.  Ikke dermed sagt at det er nemt, men med en bevidst og fokuseret indsats, kan du komme langt.

En af de ting, du kan gøre er at vide, hvad du ønsker. Når du gør det klart og tydeligt præcis, hvad du ønsker, vil du begynde at udvise både en bevidst og en underbevidst adfærd, der tiltrækker det, du ønsker i dit liv. 

Prøv at finde de områder i dit liv, hvor virkeligheden ikke stemmer overens med det, du ønsker eller det du gerne vil tro på (f.eks. de tanker du har om dig selv).

Sæt dig så ned og skriv en ny historie, som passer til dine ønsker og drømme. Eller skriv nye tanker, der støtter dig fremfor for at dræne dig (f.eks. “Jeg ved, at jeg har ressourcerne til at lykkes med alt, hvad jeg sætter mig for” fremfor “Jeg dur ikke til noget”)

Læs historien/tanken for dig selv hver dag, indtal den på din telefon og lyt til den eller sig den højt. Hver gang du gentager historien eller tanken, påvirker du programmeringen i din underbevidsthed og efter tilstrækkelig mange gentagelser bliver den nye historie til en del af din virkelighed.

Træn derudover dig selv i at være bevidst tilstede i nuet, så du bruger dit optimistiske bevidste sind fremfor det forprogrammerede underbevidste sind til at påvirke dine handlinger i nuet. Mindfulness er en oplagt metode til denne træning.

Veje til at ændre din underbevidste programmering

 1. Vid hvad du ønsker – vær specifik
 2. Lav nye historier og overbevisninger via gentagelse
 3. Træn mindfulness, så du bliver bevidst opmærksom i nuet så ofte som muligt
Udgivet i Meditation, Mindfulness, Nærvær, Tanker, Underbevidstheden, Vaner
6 kommentarer til “Derfor er det så svært at ændre vaner
 1. Karina Dahlmann siger:

  Rigtig godt blogindlæg – tak for det❤️Kh. Karina Dahlmann – Grow Your Passion

 2. lisbeth siger:

  Selv tak Karina ❤️ Dejligt du kan bruge det.

 3. Anne Tornhøj siger:

  Jeg har arbejdet med præcist disse tre emner de sidste 4 måneder….OG DET VIRKER!!!!

 4. Lisbeth siger:

  Hvor dejligt at høre Anne 🙂

 5. Dorthe siger:

  Rigtig godt indlæg Lisbeth – dejligt at få repeteret det efter mødet i BIB 🙂

  TAK!

 6. Lisbeth siger:

  Tak Dorthe – godt at høre 🙂

1 Pings/Trackbacks for "Derfor er det så svært at ændre vaner"
 1. […] Jo mere bevidst, vi bliver om vores tanker og følelser, jo bedre bliver vi i stand til at udskifte den negative selvkritik med selvkærlighed. Det er bl.a. derfor det er så værdifuldt at træne den bevidste del af sindet (læs også mere om det bevidste og det underbevidste sind her). […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.