Sådan undgår du stress med en proaktiv livstilgang

mindfulness og meditation med Lisbeth Fruensgaard, Stressmaster Uddannelsen - certificeret stresscoachuddannelse i VejleI forrige uge mødtes de kommende Stressmasters til det vigtige modul 2 på Stressmaster Uddannelsen.

Modul 2 handler først og fremmest om mindfulness. Både hvad mindfulness er, og især hvordan det praktiseres. I løbet af modulet blev alle guidet igennem de klassiske mindfulness øvelser, så som body scan, åndedrætsmeditation, sanse-meditationer og mindful yoga.

I løbet af den kommende måned til vi ses igen, skal de selv fortsætte træningen, så de på egen krop kan erfare, både hvad mindfulness er, men ikke mindst hvad det gør.

På næste modul tager vi så fat på, hvordan det læres videre til stressramte.

Mindfulness skaber ro, overskud og balance. Men derudover øger det også vores evne til at være proaktive, hvilket er særdeles vigtigt i forhold til at undgå stress.

At være proaktiv handler for det første om, at vi bruger vores mentale energi på det, vi har indflydelse på, og dermed reelt kan ændre.

For rigtig mange sker der desværre det modsatte. I stedet for at acceptere ændringer eller tilstande i deres liv, de ikke kan ændre, yder de modstand med næb og klør – og spilder således deres kostbare energi.

Det kan f.eks. være i forhold til organisationsændringer på arbejdspladsen, indførelse af nye it systemer eller nye arbejdsgange. Eller i forhold til vejret, bilkøen, lovændringer eller andre ting, der ligger uden for deres indflydelseszone.

Det kan også være i forhold til en accept af, at de er stressramte og dermed er nødt til, for en periode, at indrette hverdagen efter det. Så længe der ydes modstand i stedet for accept, vil stressen blot blive værre og værre.

At være proaktiv handler også om en anden meget vigtigt ting, nemlig at lære at respondere i stedet for at reagere.

Når vi reagerer, er vi i vores følelsers vold. Når nogen gør eller siger noget, som fremkalder en følelse inden i os (f.eks. vrede, irritation eller tristhed), reagerer vi med det samme på følelsen – enten udad eller indad.

Hvis vi reagerer indad, beholder vi følelserne inde i os selv, hvor de får lov til at suse rundt i vores system og gøre os virkelig utilpasse og med tiden stressede.

Hvis vi reagerer udad, handler vi på vores følelse. Måske råber vi vredt af andre, eller svarer i en meget sur eller irriteret tone. Eller måske bliver vi stille og triste.

Uanset vores reaktion har vi ladet os påvirke af andres adfærd og ladet den bestemme vores “indre vejr” og efterfølgende reaktion. Vi har reageret på en følelse uden at foroholde os til, om det er hensigtmæssigt, og om vi overhovedet kan stå inde for vores egen adfærd.

Når vi responderer, vælger vi selv vores reaktion. Vi lader ikke følelserne styre, men vælger i steder vores reaktioner og handlinger ud fra vores personlige værdier. Vores adfærd stemmer her overens med, hvordan vi gerne vil være som menneske i de forskellige roller, vi nu har.

Det er en langt mere tilfredsstillende, og ikke mindst stressreducerende, måde at være i verden på.

At lære at respondere er langt nemmere sagt og skrevet end gjort. Du vil sikkert give mig ret i, at når vi er i følelsernes vold og f.eks. mærker stærk vrede – ja så er det rigtig svært at trække sig tilbage og kigge objektivt på situationen og dernæst vælge en hensigtmæssig reaktion, der hverken skaber problemer indad til eller udad til.

MEN det kan læres. Og mindfulness er et fantastisk redskab til formålet.

For med mindfulness lærer vi dels at mærke vores følelser, men også at lade dem passere igennem os uden at handle instinktivt på dem, når det ikke er hensigtsmæssigt for os (hvilket det sjældent er, når vi snakker negative følelser).

At mestre dette – altså mærke en stærk følelse og en stærk trang til at reagere på den velvidende, at det ikke fører noget godt med sig, og så gøre noget andet i stedet – er, som jeg ser det, tæt på den ultimative frihed.

Som Stressmaster er det altafgørende at være i stand til at respondere fremfor at reagere og dermed bevare Stressmasterens allervigtigste egenskaber: Ro, overskud og nærvær.

Men også i forhold til at holde sig stressfri og leve et stressfrit liv er den proaktive livstilgang helt central.

Så hvordan ser det ud for dig? Er du god til at holde fokus på det, du har indflydelse på og kan ændre? Og oplever du mest at reagere eller respondere på det, der sker i løbet af din dag?

 

Udgivet i Kuren mod Stress, Mindfulness, Personlige værdier, Stress, Stresscoach uddannelse, Stresshåndtering, Stressmaster Uddannelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.