Her er den vigtigste brik til det stressfrie liv

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth FruensgaardNår vi snakker om at undgå stress, overser vi ofte den allervigtigste brik til et godt og stressfrit liv.

For stress opstår hverken på grund af travlhed eller såkaldte “fejl” i vores personlighed (for sensitiv, for kontrollerende, for perfektionistisk, for sårbar osv.), selvom årsagen (og skylden) ofte bliver placeret der.

Den virkelige og altafgørende årsag til stress skal i stedet findes i kvaliteten af vores relationer.

For når der på den ene eller anden måde er ubalance i de relationer, vi indgår i, så relationen bliver drænende fremfor nærende, stresser det med det samme vores system.

Vi indgår alle i mange forskellige relationer. Men de vigtigste at være opmærksom på, i forhold til at bevare et stressfrit liv, vil for langt de fleste være: relationen til vores arbejdsplads, relationerne på hjemmebasen og  – ikke mindst – den relation vi har til os selv.

De to første – arbejdspladsen og hjemmebasen – er du måske allerede opmærksom på. Men er du også opmærksom på relationen til dig selv? I sidste ende er det nemlig den allervigtigste.

Selvkærlighed, selvmedfølelse, Kuren mod Stress, stresshåndtering, Lisbeth Fruensgaard stresscoach i VejleHar du en nærende relation til dig selv?
Det er min påstand, at vi, med en nærende relation til os selv, er så godt som 100% sikret mod at få stress. For med en nærende relation, behandler vi os selv på samme venlige, accepterende og kærlige måde, som vi behandler andre, vi holder meget af (f.eks. vores børn).

Vi får på den måde automatisk sat nærende grænser for, hvad vi vil tillade os selv at blive udsat for.

Eksempler på at have nærende grænser er, når vi:

 • Stopper op og handler, når et job ikke længere giver god energi.
 • Siger fra, når andre overskrider vores grænser ved at bede os om noget, vi ikke har lyst til, eller ved at tale grimt eller nedsættende til os.
 • Tager vare på vores egne basis behov (spiser, når vi er sultne, hviler og holder pauser, når vi er trætte, drikker, når vi er tørstige osv.).
 • Tager vare på vores ønsker og drømme med kærlig respekt (i stedet for at tilsidesætte dem med en hånlig bemærkning om, at det nok aldrig lykkes).
 • Taler PÆNT og anerkendende til os selv – også når tingene ikke går, som vi ønsker (i stedet for at kritisere og tale til os selv med ord, vi aldrig ville bruge overfor andre…)
 • Møder kroppen med kærlig omsorg og giver den, hvad den har brug for, for at præstere dagen lang (søvn, motion, lys, luft, meditation, pauser etc.)

Desværre er der rigtig mange, der starter og slutter hver eneste dag på en måde, der langt fra er nærende. Det kan f.eks. være med bemærkninger som:

 • “Det er også for dårligt, at jeg ikke….”
 • “Hvor var det dumt af mig”
 • “Forstår jeg da bare ingenting”
 • “Jeg er ikke god nok til…”
 • “Min krop er ikke pæn nok til…”
 • “Jeg er slet ikke intelligent nok til…”
 • “Det er min egen skyld, for jeg er alt for tyk/grim/doven/dum etc.”

Hvis du kan genkende lidt af ovenstående, er det måske tid til at kigge på relationen til dig selv.

Vendingerne (eller nogen der ligner) stresser nemlig kroppen langt mere, end vi måske lige umiddelbart tror. For det vi faktisk gør, er indirekte at fortælle hele vores system, at der er noget, der ikke er, som det skal være.

Kroppen – der altid prøver at hjælpe os – reagerer ved at strenge sig ekstra an = producere flere stresshormoner, så den kan præstere det ekstra, den åbenbart skal. Vi kan altså nemt, blot via vores tanker og indre dialog, holde en stressreaktion kørende i bedste velgående.

Det er ikke nemt at indre på den indre dialog, så den bliver nærende fremfor drænende. Det er en proces, der kræver tid og træning. Men det kan lade sig gøre!

Et godt sted at starte er ved at spørge sig selv:
Hvis det var mit barn eller min allerbedste ven, jeg talte til lige nu, hvad ville jeg så sige? På den måde begynder du langsomt at omfavne og holde af dig selv dig selv med samme kærlige og omsorgsfulde tilgang, som du har til dem, du holder allermest af.

Når du gør det, signalerer du til kroppen, at alt er ok. At du er god nok, som du er – også når du begår fejl. At alting løser sig hen ad vejen.

Og med denne tilgang er relationen til dig selv pludselig blevet nærende fremfor drænende, og vejen til et godt og stressfrit liv ligger klar lige foran dig.

(ps: Hvis du vil have hjælp til at skabe balance i dine relationer og gøre dem nærende fremfor drænende, så kom med på Kuren mod Stress. Her bliver du guidet trin for trin frem mod en nærende og stressfri hverdag. Læs mere her)

 

Udgivet i Glæde og overskud, Hverdagsglæde, Kuren mod Stress, Relationer, Selvkærlighed, Stress, Stresshåndtering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.