3 typiske årsager til at din leder ikke spørger: “Hvordan går det?”

coachingsamtale, stress, stresshåndtering, helstøbt ledelseEn dygtig leder er det, jeg kalder en helstøbt leder, hvilket refererer til en leder med store både faglige og menneskelige kompetencer.

Desværre findes der rundt omkring på danske arbejdspladser mange ledere, der kun mestrer den ene del, nemlig den faglige. Det er nemlig ofte ene og alene på baggrund af de faglige kompetencer, at lederen er blevet udnævnt.

Men de menneskelige kompetencer, herunder evnen til at håndtere sine medarbejderes følelser, også når det går dårligt, er mindst lige så (hvis ikke mere) vigtigt som de faglige kompetencer. For når lederen ikke forstår at håndtere følelser og svære udfordringer blandt sine medarbejdere, skabes der nemt stress, konflikter og mistrivsel.

I mit arbejde med stressramte mennesker hører jeg alt for ofte om ledere, der undlader at spørge til, hvordan den stressramte har det. Også selvom de godt ved, at personen er ramt af stress. De har måske ligefrem selv givet den stressramte lov til at søge ekstern hjælp, og er derfor udmærket klar over, at den stressramte er i gang med et forløb.

Trods dette, undlader lederen at spørge til, hvordan medarbejderen har det, hver gang han mødes med sin medarbejder. Fokus holdes i stedet på det faglige.

Hvorfor nu det? Det ville jo være SÅ nemt også at spørge til, hvordan det går, kunne man tænke.

Men hvis lederen endnu ikke har lært at mestre hele det menneskelige aspekt af ledelse, er netop spørgsmålet “Hvordan går det?” det måske sværest tænkelige af alle. Mange ledere undlader derfor at stille det, mens de i deres stille sind håber på, at medarbejderen har det godt eller i hvert fald gør, hvad der skal til, for at få det godt.

Hvis en medarbejder har det rigtig skidt, kan det være så unaturligt ikke at stille spørgsmålet, at lederen vælger helt at undgå vedkommende.

Når lederen undlader at stille det umiddelbart uskyldig spørgsmål, eller tager skyklapperne på og lader som ingenting,  kan det for den stressramte meget nemt virke sårende, eller som om lederen er fuldstændig ligeglad med, hvordan det går, så længe opgaverne bliver løst. Det gør på ingen måde situationen nemmere, og ofte giver det anledning til endnu flere spekulationer hos den stressramte, der i forvejen har rigeligt af bekymringer.

Hovedet fyldes med tanker som: “Han bryder sig nok ikke om mig”, “Synes han, det er for dårligt, at jeg endnu ikke er kommet over min stress?”, “Mon han overvejer at fyre mig?”, “Måske synes han det var lettere, hvis jeg ikke var her” osv.

Som stressramt er det meget nemt at komme til at føle sig forkert, for langsom, for dum, eller bare “i vejen”.

Men heldigvis er det kun de færreste ledere, der virkelig ER ligeglade med, hvordan det går, eller som har noget imod medarbejderen. Som stressramt kan det derfor være af stor værdi at vide, at det at lederen undgår at spørge til dem, bunder i årsager der intet har med dem at gøre.

Hvis du selv sidder i sitationen som stressramt med en leder, der ikke spørger til dig, eller som lederen, der ikke spørger (eller hvis du kender nogen, der gør) så husk på nedenstående 3 punkter, som vil være i spil i langt de fleste tilfælde.

3 typiske årsager til, at lederen ikke spørger “Hvordan går det?”

Sådan hjælper du en stressramt1. Lederen er selv stresset
Når vi bliver stressede, kan vi kun lige overskue vores egen lille verden. Og nogen gange kan vi ikke engang overskue den. At skulle rumme andre og være deltagende og hjælpe med svære udfordringer som stress eller måske problemer på hjemmefronten, kan derfor virke helt umuligt for en stresset leder. Alene tanken om det, får det i forvejen høje stressniveau til at stige. For at klare sig gennem dagen, er lederen nødt til at fokusere skarpt på sine opgaver og vil sjældent være i stand til også at være noget for sine medarbejdere.

Mulig løsning: Lederen skal snarest muligt søge hjælp til sin stress. Indtil da vil han umuligt kunne hjælpe stressramte medarbejdere. Til gengæld vil han være rigtig god til det bagefter, fordi han kan trække på sin egen erfaring. Det at have været ramt af stress som leder er altså ikke udelukkende en dårlig ting.

2. Lederen er bange for dit svar
Hvis lederen endnu ikke har tilegnet sig tilstrækkeligt menneskelig indsigt og følelsesmæssige kompetencer, kan det meget vel tænkes, at han ikke spørger hvordan det går, fordi han frygter din reaktion. For hvad nu hvis du siger, at det går rigtig skidt (som han faktisk godt kan se, at det gør) Eller hvad nu, hvis du begynder at græde. Han ved simpelthen ikke, hvad han skal stille op med disse reaktioner og foretrækker derfor at undlade at fremkalde den, for ham, meget svære situation.

Mulig løsning: Lederens skal fremover sætte fokus på at tilegne sig større menneskelig indsigt f.eks. ved at træne sin følelsesmæssige intelligens. Det er ikke noget, man lærer på en dag, men med den rette rådgivning og øvelse kan alle lære det.

3. Lederen er bange for at få kritik
I denne situation er lederen formentlig alt for godt klar over, at han ikke helt slår til i forhold til de udfordringer, han står overfor. I stedet for at se situationen i øjnene, undgår han situationer og spørgsmål, der kan give anledning til kritik af hans personlige lederegenskaber. Og spørgsmålet “Hvordan går det?” kunne sagtens falde i den kategori, da det åbner op for en personlige snak og en ærlig tilbagemelding.

Mulig løsning: Lederen skal slippe tanken om at kritik udelukkende er belastende, ubehageligt ja, måske lige frem skadeligt.  For dette er langt fra tilfældet. I stedet skal lederen begynde se kritik (både den faglige og den personlige)  som feedback, der kan gøre ham til en endnu bedre leder. Det kan godt være, at det kræver hjælp fra en coach eller mentor at komme dertil. Men så er det det , der til.

Udgivet i Arbejdsglæde, Kuren mod Stress, Ledelse, Lederudvikling, Stress, Stresshåndtering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.