Når omgivelserne ikke forstår

tristpar - når dine omgivelser ikke forstår din stress - Lisbeth Fruensgaard, stresscoach VejleNoget af det, der kan være allersværest for en person med stress, er oplevelsen af ikke at blive forstået af omgivelserne.

Det kan være partneren, børnene, veninden, lederen eller kollegerne, der ikke forstår. Situationen kan være lige svær, uanset hvem der ikke forstår – og selvfølgelig allersværest, når det føles som om ingen forstår.

Den tilstand, stress bringer os i, kan være rigtig svær at forstå. Faktisk vil jeg vove den påstand, at man ikke til fulde forstår den, mindre man selv har prøvet noget lignende.

Og selv der kan forståelsen mangle. For det, der virker for én stressramt, er ikke nødvendigvis det, der virker for en anden. F.eks. har nogle stressramte rigtig stor glæde af være helt væk fra jobbet et kortere eller længere stykke tid, mens andre har det bedst med fortsat at være på arbejdspladsen, mens de arbejder sig ud af deres stress.

Hvis du selv er stressramt lige nu og mangler forståelse fra din omverden – eller kender en der er i samme situation, kan du måske have glæde af nedenstående 3 tips.

3 tips, der hjælper dig, når du ikke møder forståelse for din stress.

Tip 1: Accept
Det allerbedste du kan gøre er at acceptere, at det er sådan, det er. En eller flere personer i dine omgivelser kan ikke (og vil måske heller ikke) forstå den tilstand og situation, som stress har bragt dig i. Sådan er det. Punktum.

Sig til dig selv at det er helt ok, og slip det så, så godt du kan. Det har som udgangspunkt ikke noget med hverken dig eller dem at gøre at forståelsen mangler. Snarere skyldes det stressens komplicerede natur.

Undgå at yde modstand på den manglende forståelse, hvilket blot får den til at vokse og fylde endnu mere indeni dig. Accepter i stedet situationen og ret al din energi mod at arbejde dig ud af stressen igen.

Tip 2: Kommunikér
I og med, at stress dels er en kompliceret størrelse, og dels opleves meget forskelligt, kan det være en stor hjælp at kommunikere så meget, som du overhovedet kan finde energi til. Vær tydelig i forhold til hvad du har brug for, og hvad der ville være en hjælp for dig. Forklar også – på en god måde – hvad du ikke har brug for, og hvad der absolut ikke er en hjælp.

På den måde gør du det nemmere for dine omgivelser at håndtere situationen på en god måde – også selvom de ikke forstår og måske slet ikke kan sætte sig i dit sted.

Slip forventninger om, at “de da må kunne se, hvad du har brug for”. Det kan de fleste mennesker ikke. De har rigeligt at gøre med deres eget indre samt dagens mange to-do’s og lægger i farten ikke mærke til usagte signaler.

Udtryk dig derfor i stedet højt, klart og tydeligt.

3. Ret dit fokus det rette sted
Det er på ingen måde sjovt at være stressramt, og det er en rigtig svær tid for mange – især i starten af et stressforløb, hvor stressen er allerstørst. Det kan føles, som om alt er håbløst, og det kan være nærliggende at falde hen i triste bekymringstanker om det hele nogensinde bliver godt igen.

Det er mange ting, der ikke er, som de plejer, lige nu. Men det er også nogle ting, der er. Forsøg så godt du kan at rette dit fokus mod dem.

Eksempelvis:

  • Du vågner stadg hver morgen. Og det samme gør din partner og dine børn.
  • Måske er der meget, der ikke fungerer mellem dig og din partner denne tid. Men der er helt sikkert også små ting, der gør – hvis du kigger efter dem.
  • Hvis du stadig er på arbejdspladsen, er der måske arbejdsopgaver, du ikke kan varetage lige nu. Men der er også opgaver, du godt kan løse. Glæd dig over det og læg mærke til, hvordan du gradvist kan mere og mere efterhånden som stressen aftager.
  • Hvis du er helt sygemeldt, så ret fokus mod de muligheder, det åbner for, i stedet for at plage dig selv med energidrænende tanker om alle de opgaver, du ikke får løst, eller som dine kolleger nu må tage sig af. Ret i stedet dit fokus mod, hvad du kan gøre for at fylde dig selv med ny energi, så du trin for trin igen kan komme tilbage til jobbet og hjælpe til med opgaverne.

Kort sagt: Ret dit fokus mod det, der virker, og det som giver dig energi. På den måde hjælper du dig selv til at genvinde energien og gradvist få det bedre og bedre. Du kan styre det helt selv og på den måde gøre dig uafhængig af, om omgivelserne forstår eller ikke forstår din situation.

Udgivet i Accept, Energi, Kuren mod Stress, Relationer, Stress, Stresshåndtering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.