Så nemt sænker du dit stressniveau på kun få minutter

Det handler om at se grønt.

Hvis du ikke allerede gør det, er der rigtig god grund til at begynde at opholde dig mere i naturen. Flere og flere undersøgelser viser nemlig, at naturen helt automatisk (og ganske gratis) sænker vores stressniveau.

Målinger af stresshormoner, åndedræt, hjertefrekvens og svedafsondring hos forsøgspersoner antyder således, at selv små doser natur – endda blot billeder af natur – kan virke beroligende og forbedre vores præstationer.

Forskerne forklarer det med, at kroppen slapper af i naturlige omgivelser, fordi det minder om det miljø, vi evolutionært udviklede os i. Vores sanser har derfor lettere ved at tolke oplysninger om planter og vandløb end om højhuse og trafik.

Et nyt stort studie fra det britiske University of East Anglia påviser også en lang række positive effekter ved at bo tæt på eller færdes i naturen. I undersøgelsen indsamlede man data fra mere end 140 studier fra 20 forskellige lande og kunne ud fra disse konkludere, at naturen har markant betydning for vores helbred.

Man fandt bl.a. ud af, at det at være i grønne områder reducerede indholdet af stresshormonet kortisol i testdeltagernes spyt og dermed altså sænkede stress. Studiet viste desuden, at ophold i grønne områder:

 • sænker blodtrykket
 • sænker pulsen
 • reducerer risikoen for type 2 diabetes
 • reducerer risikoen hjerte/kar sygdomme og tidlig død
 • forebygger for tidlig fødsel hos gravide
 • giver bedre søvn
 • reducerer stressniveauet

I et andet studie fra University of Essex konkluderede man, at folk der motionerede i grønne omgivelser frem for i byen, oplevede forbedring af både selvtillid og humør. Hvis der også var rislende vand, blev de positive indvirkninger endnu større.

Der er altså mange gode grunde til at bevæge sig udenfor så ofte som muligt. Og hvis du ikke lige bor tæt på skov eller vand, så husk at ophold i selv helt små grønne områder – f.eks. en lille park midt i en by –  også har en positiv effekt.

Jeg vil derfor i dag opfordre dig til at se grønt 🙂 Så meget som muligt og helst ved at gå udenfor. Måske endda lige nu, hvilket også giver dig en god pause fra dagens opgaver. Hvis du ikke har mulighed for at gå ud, så tag i hvert fald et kig på billedet herunder og glæd dig over en roligere krop og bedre præstationer.

Hvis du ikke allerede gør det, er der rigtig god grund til at begynde at opholde dig mere i naturen. Læs her hvorfor. Af stresscoach og forfatter Lisbeth Fruensgaard

Udgivet i Balance, Earthing, Grounding, Hverdagsglæde, Kuren mod Stress, Nærvær, Stress, Stresshåndtering
2 kommentarer til “Så nemt sænker du dit stressniveau på kun få minutter
 1. Thomas siger:

  Super interessant artikel, og noget som der ikke er så meget fokus på, når man taler om hvordan man skal forebygge stress. Her kommer der ofte mange andre råd end at gå en tur i naturen. I det hele taget en fin og informativ side du har.

  Thomas

 2. lisbeth siger:

  Mange tak for din positive feedback Thomas.
  Ja, desværre er viden om naturens mange positive effekter ikke så udbredt i Danmark endnu. Men forhåbentlig bliver det noget, vi får mere og mere fokus på fremover.

1 Pings/Trackbacks for "Så nemt sænker du dit stressniveau på kun få minutter"
 1. […] Målinger af stresshormoner, åndedræt, hjertefrekvens og svedafsondring hos forsøgspersoner antyder, at selv små doser natur – endda blot billeder af natur – kan virke beroligende og forbedre vores præstationer. Det kan du læse meget mere om i dette indlæg. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.