Derfor skal du lytte til dit hjerte

hjertemandAt hjertet udfører en livsvigtig funktion, ved vi alle. Uden denne muskels utrættelige aktivitet, ville vi ikke være i live. Ofte tænker vi ikke så meget på hjertet og alt det arbejde, som det konstant udfører. Vi tager det blot for givet, at vi hver dag kan trække vejret ind og puste ud igen alt imens alle kroppens funktioner bliver holdt i gang. Men vi har meget at takke hjertet for.

For ud over at være en muskel, der pumper blod rundt i vores system og som sørger for at holde os i live, har hjertet en række andre helt unikke og ofte oversete egenskaber.

Vidste du f.eks. at en række videnskabelige forskningsresultater viser, at hjertet har sin egen ”hjerne” og sit eget nervesystem til informationsbehandling, som har fået navnet følelsernes intelligens?.

Når vi er i en tilstand af hjertekohærens, hvilket betyder, at den såkaldte ”hjertehjerne” fungerer godt, koordinerer dette tilsyneladende både alle kroppens fysiske processer samt kroppens energifelt, hvilket er med til at sikre vores fysiske helbred samt vores følelse af lykke.

Hjertets indflydelse på stress

HeartMath-instituttet i Colorado i USA er et internationalt anerkendt center, hvor man bl.a. studerer sammenhængen mellem hjertets intelligens og stresshåndtering (www.heartmath.com). Forskning herfra viser, at negative følelser som angst, bebrejdelser, skyldfølelse og usikkerhed bringer vores hjertefunktion i en tilstand, hvor den er ujævn og usammenhængende. Men hvis man retter sit fokus mod hjertet og de følelser, der hører hjertet til, så som kærlighed, taknemmelighed og omsorg, kan man fremkalde hjertekohærens, der altså har en meget gavnlig effekt på vores helbred.

Når vi er centrerede i hjertet og fremkalder hjertekohærens påvirker det næsten hvert eneste organ og system i kroppen positivt, herunder også vores stressniveau. Hjertekohærens reducerer således bl.a. niveauet af stresshormoner og hjælper os med at få nye indsigter og se tingene i et andet perspektiv, der gør det muligt at løse problemer uden stress.

Hvis du mærker stresssymptomer, eller hvis du fanger dig selv i at reagere uhensigtsmæssigt på en situation, kan du hjælpe dig selv tilbage i balance ved at skabe hjertekohærens.

Skab hjertekohærens

Følgende øvelse fra Heartmath instituttet (se evt. også bogen Bevidst Medicin) vil hjælpe dig med at skabe hjertekohærens. Øvelsen tager kun få minutter. Hvis du udfører øvelsen regelmæssigt, vil du få lettere ved at bevare roen og overblikket i situationer, der normalt ville give dig stress. Du kan træne øvelsen et par gange om dagen – f.eks. morgen, middag og aften. Du kan også bruge øvelsen til at skabe ro og klarhed, når du står overfor en stor udfordring, eller før du skal træffe en vigtig beslutning.

1. Hjertefokus
Flyt din opmærksomhed over på hjerteregionen. Det kan være en hjælpe at lægge hånden på hjertet og/eller lukke øjnene
2. Hjerteåndedræt
Forestil dig, at du trækker vejret ind og ud gennem hjertet. Træk vejret lidt dybere end normalt, men ikke tungt. Find din naturlige rytme og lad åndedrættet være jævnt, roligt og balanceret.
3. Hjertefølelse
Fortsæt med at trække vejret gennem hjertet, mens du kalder en positiv følelse frem, der er centreret i hjertet – for eksempel en gang hvor du mærkede kærlighed og taknemmelighed til et elsket menneske, et kæledyr eller naturen, eller gjorde noget, du holdt af. Eller fokuser på noget positivt, der er sket i dag. Eller mærk blot kærlighed, taknemmelighed eller omsorg i hjerteregionen.

Hjertets påvirkning af vores omgivelser

Som du kunne læse i ovenstående afspejler rytmen i vores hjertebølger vores følelsesmæssige tilstand. Negative følelser giver uregelmæssige hjertebølger, mens positive følelser giver regelmæssige og bløde hjertebølger.

I Steen Hildebrandts & Michael Stubberups bog, Bæredygtig ledelse – ledelse med hjertet, kan man læse, at der ud fra vores hjerte går et elektromagnetisk felt, som udsender vores følelsesmæssige tilstand til andre mennesker. Hjertets elektriske felt er 60 gange større end hjernens, og mens hjernens energifelt kun rækker få centimeter ud fra kroppen, har man målt hjertets felt til at række mere end 3 meter ud fra kroppen. Vi bliver derfor i mange sammenhænge påvirket af energifeltet fra andre menneskers hjerter og dermed også deres følelsesmæssige tilstand.

Måske kender du situationen, hvor du træder ind i et rum med andre mennesker og – uden at nogen har sagt eller gjort noget – mærket en bestemt stemning. Det kan være en glad stemning, en trykket stemning eller en ophidset stemning.

Eller måske har du snakket med et andet menneske, der umiddelbart via sit sprog, kropssprog og stemmeføring signalerer at have det godt. Men alligevel har du fornemmet, at et eller andet var galt, fordi du blev påvirket af hjerte-energifeltet hos den anden person, som afspejlede, at personen i virkeligheden inderst inde var ked af det.

Hjertet afspejler altså vores følelsesmæssige tilstand, og er på den måde lidt af en sladrehank. Hvis du ønsker at fremstå autentisk, er det derfor en rigtig god idé at lytte til dit hjerte og tage det med på råd i forhold til de holdninger og handlinger, du sender ud i verden.

Udgivet i Autenticitet, Ledelse, Lederudvikling, Stress Mærker: , , , ,
0 kommentarer til “Derfor skal du lytte til dit hjerte
3 Pings/Trackbacks for "Derfor skal du lytte til dit hjerte"
  1. […] Læs også mere om hjerteenergi og om vigtigheden af at lytte til hjertet i al ledelse i dette blogindlæg […]

  2. […] Kig med i denne video, der illustrerer sammenhængen så fint. Hvis du har lyst til at lære mere om, hvordan du skaber hjertekohærens, som de snakker om i filmen (a coherent state), så læs med i dette blogindlæg […]

  3. […] Hjerterytmen bliver bedre og taknemmelighed er en af de stærkeste veje til at skabe hjertekohærens (læs mere om hjertekohærens her) […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.